Lời ghi

Colophon

About the Design

Living in worries and fears, I lay in my mother’s old room waiting impatiently by the phone to hear some hopeful news from her doctors. In return, I only received hopeless updates. I felt powerless and the only thing I could do was to create something for her. Designing this tribute website brought me closer to her.

The first order of business was to select her photos. From the all-inclusive vacation in Mexico my mother took with our family (including our first born Đạo at the time), images of her hugging all four of my boys, her emotional eightieth birthday, to old photos when she was a young and beautiful lady, memories rushed back. I smiled with tears rolling down my eyes.

I combined her photos with Vietnamese proverbs that speak about a mother’s unconditional love. I created 12 banners, which were enough to produce a 2021 calendar. I made three test prints.

When creating the tribute website, I wanted to write a brief biography of her. I wrote down general information about her such as where she was born and what she liked to do. At the end, I had to turn ha biography into an obituary, in which I mentioned a story my cousin told me just a couple of days before I started this project. It was a simple story, but it showed my mother’s character and my cousin still remembered it almost 50 years later.

For typography, I immediately thought of Queens, designed by Sebastian Losch. Queens is a beautiful display serif typeface with Vietnamese diacritics I helped consulted on. Why did I decide on Queens? My mother had always been my queen, especially the queen of Vietnamese cuisine.

Speaking of food, I was fortunate to enjoyed countless homemade meals she had cooked. When I blogged about food, I took a lot of photos of her dishes. As I looked over her food, I thought of Patrona, designed by Ringo R. Seeber for food editorial design. The combination of Queens and Patrona was a perfect tribute for the Queen of Cooking.

For small texts, I selected Saira Extra Condensed, by Omnibus-Type. I wanted the navigation to fit on mobile devices without having to use a hamburger menu. The extra condensed font did the trick.

Designing a website for mother was one of the activities that helped me get through the toughest times of my life.

Về phần thiết kế

Những chuỗi ngày sống trong nỗi lo lắng và sợ hãi, tôi nằm trong căn phòng xưa của mẹ mòn mỏi đợi chờ tiếng reo điện thoại của bác sĩ để báo niềm hy vọng. Ngược lại, tôi chỉ nhận được những tin đầy tuyệt vọng. Dưới tâm trạng bất lực, việc tôi có thể làm tạo ra một trang nhà tưởng nhớ mẹ. Thiết kế trang web này đưa tôi đến gần mẹ hơn.

Công việc đầu tiên là chọn lọc những hình ảnh cho mẹ. Xem lại những tấm ảnh mẹ đi nghỉ mát bên Mexico với cu Đạo và vợ chồng tôi, mẹ ôm mấy đứa cháu nội vào lòng, mẹ cảm động trong ngày mừng sinh nhật 80 tuổi, mẹ lúc còn trẻ, bao nhiêu ký ức tràn về. Tôi cười mà giọt lệ tuôn rơi.

Tôi kết hợp những tấm ảnh của mẹ được chọn lọc với những câu thơ nói lên tấm lòng của mẹ. Và như thế tôi đã tạo ra 12 tấm băng rôn đủ để làm ra một cuốn lịch 2021 với chủ đề mẹ và đặc biệt là mẹ của tôi. Tôi in 3 quyển cho gia đình tôi và hai chị.

Khi tạo trang nhà riêng cho mẹ thì phải viết tiểu sử về mẹ. Tôi viết rất tổng quát như nơi mẹ sinh ra hoặc mẹ thích làm gì trong cuộc sống. Không ngờ bài tiểu sử đó phải sửa lại thành bài cáo phó. Trong đó tôi rất thích câu chuyện người chị họ đã kể cho tôi nghe mấy hôm trước. Tuy câu chuyện rất đơn giản nhưng nó vẫn nằm trong trí nhớ của chị 50 năm qua.

Khi chọn lựa kiểu chữ, tôi nghĩ ngay đến Queens của nhà thiết kế Sebastian Losch. Anh đã tặng cho tôi bộ phông này khi chúng tôi trao đổi thiết kế về những dấu phụ cho ngôn ngữ Việt. Tại sao tôi lại quyết định chọn Queens? Đơn giản là vì trong tôi mẹ luôn luôn là một nữ hoàng, đặc biệt là một nữ hoàng nấu ăn những món miền nam Việt Nam.

Nhắc đến món ăn thì tôi là một trong những người được may mắn thưởng thức rất nhiều món ăn ngon và đảm bảo rất sạch sẽ do chính tay mẹ nấu. Lúc trước có một thời gian tôi viết rất nhiều về những món ăn Việt trên trang blog cá nhân của mình. Vì thế tôi đã chụp được một số hình ảnh của những món mẹ đã nấu. Khi ôn lại hình ảnh những món ăn khiến tôi nghĩ ngay đến kiểu chữ Patrona của nhà thiết kế Ringo R. Seeber. Patrona được thiết kế hướng về ẩm thực. Thế là tôi phối hợp giữa Queens và Patrona để tạo ra một trang nhà cho nữ hoàng ẩm thực.

Sau cùng tôi chọn phông kiểu chữ Saira Extra Condensed của Omnibus-Type để dùng cho những phần cần chữ nhỏ như dẫn đường (navigation) hoặc bản quyền (copyright).

Thiết kế trang web này đã giúp tôi vượt qua những giây phút khó khăn nhất trong cuộc đời của tôi.